Od lat przygotowuję to brownie, a kto mnie zna - pewnie już je u mnie jadł. Nigdy nie robiłam mu super zdjęć. Więc jest jakie jest. Ale wrzucam przepis, bo już nie raz dostawałam pytania o niego;)
![]() |
| Oryginalny przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com |
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 135 g mąki
- kilka truskawek
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, wanilię i masło orzechowe jeśli ich używamy, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
- Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć). Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
![]() |
| Brownie z truskawkami od www.kwestiasmaku.com |
Moja opinia:
- Bardzo łatwy przepis, mała ilość składników, szybkie w przygotowaniu ciasto.
- Poza sezonem truskawkowy robię je z kiwi. Często posypuję je białą czekoladą.
- Powinno wyjść lekko wilgotne, czasami warto ciut dłużej potrzymać je w piekarniku.
- Idealnie smakuje z gałką lodów.
- Jedna kostka ciasta zaspokaja potrzebę na czekoladę błyskawicznie!
- Moja ocena: 5! 5! 5!
![]() |
| Brownie z truskawkami www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |



Polecam zrobic je z malinami;)
OdpowiedzUsuń