PRZEPIS Z KUCHNIA LIDLA
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 2 plasterki boczku wędzonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
- Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.
- Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
Oryginalne wykonanie z www.kuchnialidla.pl |
MOJA OPINIA: Danie wygląda przepięknie. Robi się je bardzo szybko i prosto. Jednak jest trochę mdłe. Samo jajko wychodzi pyszne.
Często takie robię i mnie bardzo smakuje;)
OdpowiedzUsuń