PRZEPIS Z KARMELOWY
Składniki :
- 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry
- 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry
- 1 żółta i czerwona papryka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w 1,5 cm kawałki
- 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1 duża cebula pokrojona na plasterki
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 100 g sera gouda, startego na tarce
- 100 g mozzarelli, startej na tarce
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne.
- Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.karmelowy.pl |
MOJA OPINIA: Zapiekankę przygotowałam z pieczarkami. Jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy. Porcja jest duża, wystarczy na 3 - 4 osoby. Cukinię i bakłażana podpiekłam na patelni grillowej. Dobra na lekki obiad czy kolację.


Komentarze
Prześlij komentarz