Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami od KARMELOWY

PRZEPIS Z KARMELOWY

Składniki :
  • 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry
  • 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry
  • 1 żółta i czerwona papryka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w 1,5 cm kawałki
  • 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1 duża cebula pokrojona na plasterki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera gouda, startego na tarce
  • 100 g mozzarelli, startej na tarce

Przygotowanie:
  • Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne.
  • Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  • W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj. 


Oryginalne wykonanie z www.karmelowy.pl

MOJA OPINIA: Zapiekankę przygotowałam z pieczarkami. Jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy. Porcja jest duża, wystarczy na 3 - 4 osoby. Cukinię i bakłażana podpiekłam na patelni grillowej. Dobra na lekki obiad czy kolację.
MOJA OCENA: 5


Zapiekanka ziemniaczana, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze