PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki :
- 2 piersi kaczki
- ok. 500 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki startego korzenia imbiru
- 4 anyże gwiazdkowe
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć tartym imbirem. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry) i zalać sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
- W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Do soku w garnku włożyć anyż, chili, cukier, sól i zamieszać. Przykryty garnek z zamarynowanym mięsem wstawić na dolny poziom piekarnika i piec 45 min. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 45 min. UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Trzeba pamiętać, że kaczkę należy zamarynować dzień wcześniej. Oprócz tego przepis nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, jest prosty i mało pracochłonny. Kaczka rozpływa się w ustach, a w całym domu pachnie.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Kaczka w soku pomarańczowym, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Mmm, wygląda niesamowicie. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami, zwłaszcza śliwkami i pomarańczami. A co byś powiedziała gdyby podobnie zrobić np. amerykańskie steki Wrocław ? Wlaśnie z sokiem pomarańczowym, taką sałatką? Jestem ciekawa czy by to wyszło równie dobrze.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na kaczkę w soku pomarańczowym!
OdpowiedzUsuń