Kurczak kukurydziany w miodzie od KULINARNI

PRZEPIS Z KULINARNI

Składniki :
  • 4  piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
  • 0,2 l białego słodkiego wina
  • 0,2 l czerwonego wina
  • 0,1 kg oliwy
  • 20 g masła
  • 0,1 kg miodu
  • 6 gałązek tymianku
  • 0,50 g kolendry
  • 2 papryki chili
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,1 l bulionu

    Przygotowanie:
    • Pierś kurczaka oczyść, umyj, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmaż z każdej ze stron  i pomaluj miodem. Wstaw do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
    • Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmaż jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalej czerwonym winem oraz octem balsamicznym.
    • Gotuj do odparowania płynu, następnie dodaj 0,1 litra bulionu i powoli gotuj. Następnie dodaj 20 gr masła i 20 gr miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania konsystencji sosu.

    Oryginalne wykonanie z www.kulinarni.tvn.pl


    MOJA OPINIA: Kurczak kukurydziany był przygotowywany przeze mnie pierwszy raz. Niewiele jest przepisów z nim w roli głównej. Zwróćcie uwagę, żeby dobrze go opiec na patelni. Sos jest przepyszny, bardzo smaczny. Danie przygotowuje się szybko, nie wymaga wielu składników, a efekt jak z restauracji!
    MOJA OCENA: 5


    Kurczak kukurydziany w miodzie, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    Komentarze

    1. Wygląda jak danie z restauracji i tak smakuje, robiłam ostatnio!

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo smaczny. Takie inne wydanie zwykłej piersi z kurczaka.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz