PRZEPIS Z KULINARNI
Składniki :
- 4 piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
- 0,2 l białego słodkiego wina
- 0,2 l czerwonego wina
- 0,1 kg oliwy
- 20 g masła
- 0,1 kg miodu
- 6 gałązek tymianku
- 0,50 g kolendry
- 2 papryki chili
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 0,1 l bulionu
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka oczyść, umyj, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmaż z każdej ze stron i pomaluj miodem. Wstaw do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
- Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmaż jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalej czerwonym winem oraz octem balsamicznym.
- Gotuj do odparowania płynu, następnie dodaj 0,1 litra bulionu i powoli gotuj. Następnie dodaj 20 gr masła i 20 gr miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania konsystencji sosu.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.kulinarni.tvn.pl |
MOJA OPINIA: Kurczak kukurydziany był przygotowywany przeze mnie pierwszy raz. Niewiele jest przepisów z nim w roli głównej. Zwróćcie uwagę, żeby dobrze go opiec na patelni. Sos jest przepyszny, bardzo smaczny. Danie przygotowuje się szybko, nie wymaga wielu składników, a efekt jak z restauracji!


Wygląda jak danie z restauracji i tak smakuje, robiłam ostatnio!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny. Takie inne wydanie zwykłej piersi z kurczaka.
OdpowiedzUsuń