Gözleme z dynią i fetą

PRZEPIS Z TURCJA OD KUCHNI

Składniki:
  • 2 płaty ciasta yufka lub 2 tortille
  • pieczona dynia
  • ser feta 
  • dymka
  • ostra papryka pul biber
  • olej lub oliwa

    Przygotowanie:
    • Ciasto yufka składamy na pół, smarujemy olejem. 
    • Dynię kroimy na małe kawałki i układamy na środek yufki. 
    • Na dynię układamy kawałki sera feta, drobno pisiekana dymkę i posypujemy ostrą papryką. Yufkę składamy w kopertę (boki zakładamy jeden na drugi by farsz nie wypłynął podczas smażenia. 
    • Opiekacz nagrzewamy, lekko smarujemy olejem i układamy gözleme. Pieczemy około 10 minurt z każdej strony. 
    • Długość pieczenia zależy od mocy opiekacza. Gözleme można również usmażyć na patelni.

    Oryginalne wykonanie z www.turcjaodkuchni.blogspot.com

    MOJA OPINIA: Dynie piekłam 25 minut w piekarniku w 200 stopniach, wcześniej skropiłam ją oliwą i posypałam przyprawami: ziołami prowansalskimi, papryką słodką, solą i pieprzem. Przekąskę przygotowałam z tortilli. Danie jest przepyszne, idealnie nadaję się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe. Takie przepisy to ja lubię ;)
    MOJA OCENA: 5

    Dietetyczna przekąska z dynią, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    Komentarze