PRZEPIS Z TURCJA OD KUCHNI
Składniki:
- 2 płaty ciasta yufka lub 2 tortille
- pieczona dynia
- ser feta
- dymka
- ostra papryka pul biber
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
- Ciasto yufka składamy na pół, smarujemy olejem.
- Dynię kroimy na małe kawałki i układamy na środek yufki.
- Na dynię układamy kawałki sera feta, drobno pisiekana dymkę i posypujemy ostrą papryką. Yufkę składamy w kopertę (boki zakładamy jeden na drugi by farsz nie wypłynął podczas smażenia.
- Opiekacz nagrzewamy, lekko smarujemy olejem i układamy gözleme. Pieczemy około 10 minurt z każdej strony.
- Długość pieczenia zależy od mocy opiekacza. Gözleme można również usmażyć na patelni.
Oryginalne wykonanie z www.turcjaodkuchni.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Dynie piekłam 25 minut w piekarniku w 200 stopniach, wcześniej skropiłam ją oliwą i posypałam przyprawami: ziołami prowansalskimi, papryką słodką, solą i pieprzem. Przekąskę przygotowałam z tortilli. Danie jest przepyszne, idealnie nadaję się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe. Takie przepisy to ja lubię ;)
MOJA OCENA: 5
![]() |
Dietetyczna przekąska z dynią, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz