Bruschetta

SPRAWDZONY PRZEPIS

Składniki:
  • bagietka,
  • oliwa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • mozzarella w kulce albo ser żółty,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz
  • ewentualnie: świeże listki bazylii

Przygotowanie:
  • Bagietkę pociąć na małe "plastry" i skropić lekko oliwą.
  • Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę, wymieszać z rozgniecionym ząbkiem, pokrojoną bazylią, odrobiną oliwy, przyprawami i startym żółtym serem (lub mozzarellą pokrojoną w kosteczkę).
  • Farsz nałożyć na bagietkę.
  • Piec około 5 minut w 200° C.

MOJA OPINIA: Tyle razy robiłam bruschettę i tak zmodyfikowałam te przepisy, że nie wiem czy pierwotny przepis miałam z jakiegoś bloga czy z restauracji. Idealna na śniadanie, na kolację, na przekąskę albo na imprezę. Nie masz mozzarelli? Weź żółty ser. Nie masz oliwy? Posmaruj bagietkę masłem ze startym czosnkiem. Nie masz bagietki? Użyj zwykłej bułki lub chleba tostowego. Polecam.



Komentarze