Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów od IVKA W KUCHNI

PRZEPIS Z IVKA W KUCHNI


Składniki:
  • 3 czerwone papryki 
  • 4 dojrzałe pomidory 
  • 1 średnia cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300-400 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego) 
  • kilka liści bazylii 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz, opcjonalnie chilli 
  • ocet balsamiczny 
  • śmietana lub jogurt naturalny


    Przygotowanie:
    • Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a z pomidorów szypułki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek pozostawiamy w łupinach. 
    • Warzywa układamy na dużej blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu, czosnek i cebule układamy pomiędzy nimi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. 
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 35-40 minut. Papryka powinna w tym czasie zmięknąć. Gotową paprykę przekładamy do woreczka foliowego, dzięki czemu skórka łatwiej będzie się odklejać. Gdy warzywa przestygną zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i łupiny z czosnku. 
    • Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Jeśli lubimy ostrzejsze dania także szczyptą chilli. Gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy listki bazylii. 
    • Zupę zostawiamy aby lekko przestygła, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu.


    Oryginalne wykonanie z www.ivkawkuchni.pl


    MOJA OPINIA: Zupa jest przepyszna. Przygotowuje się ją naprawdę bardzo łatwo. Posiada aromatyczny smak, idealne danie dla osób będących na diecie. Smaczna i zdrowa. Z przepisu wychodzi ponad litr zupy, porcja dla dwóch osób.

    MOJA OCENA: 5


    Krem z pieczonej papryki i pomidorów, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




    Komentarze