Zapiekane mule z masłem czosnkowym od Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA



Składniki:
  • 1 kilogram świeżych muli 
  • 50-70 g masła 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1-2 łyżki bułki tartej 
  • parmezan

Przygotowanie:
  • Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam. Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić. 
  • Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. 
  • Wszystkie składniki wymieszałam. 
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem. 
  • Nałożyłam na każdą masło czosnkowe i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem. 
  • Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut. Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła. Smacznego!

Oryginalne wykonanie z www.zpierwszegotloczenia.pl

MOJA OPINIA: Bardzo smaczna przekąska! Idealna na kolację we dwoje albo jako przystawka. Danie nie jest pracochłonne. Polecam!
MOJA OCENA: 5

Mule z parmezanem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze