PRZEPIS Z Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
Składniki:
- 1 kilogram świeżych muli
- 50-70 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki bułki tartej
- parmezan
Przygotowanie:
- Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam. Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić.
- Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę.
- Wszystkie składniki wymieszałam.
- Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem.
- Nałożyłam na każdą masło czosnkowe i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem.
- Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut. Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła. Smacznego!
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.zpierwszegotloczenia.pl |
MOJA OPINIA: Bardzo smaczna przekąska! Idealna na kolację we dwoje albo jako przystawka. Danie nie jest pracochłonne. Polecam!
MOJA OCENA: 5
![]() |
Mule z parmezanem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz