PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO
Składniki:
- papier ryżowy – 6-8 szt
- makaron ryżowy – 100 g
- mięso mielone – 200 g
- duża marchew – 1 szt
- szczypiorek – 1 pęczek
- cebula – 1 szt
- grzyby mung – 4 szt
- jajko – 1 szt
- sos sojowy – 2 łyżki
- chili , sól , pieprz , cukier – do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.
- Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.
- Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.
- Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.
- Tak do wykończenia składników.
- W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.
- Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl |
MOJA OPINIA: Przygotowanie sajgonek wymaga trochę czasu, ale robi się je szybciej niż nasze polskie krokiety;) Moja rada jest taka, żeby na jeden płat ryżowy dawać jedną "kopiastą" łyżkę farszu. Robiłam sajgonki z podwójnej porcji - zużyłam 3 opakowania papieru ryżowego, wyszło mi około 30 sztuk. Warto podawać je z ostrym sosem, ewentualnie mocniej doprawić farsz. Polecam, są smaczne.
MOJA OCENA: 5
![]() |
| Sajgonki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |


Uwielbiam sajgonki, wyglądają jak te z knajpy!
OdpowiedzUsuń