Wietnamskie sajgonki od OSTRA NA SŁODKO

PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO

Składniki:
  • papier ryżowy – 6-8 szt
  • makaron ryżowy – 100 g
  • mięso mielone – 200 g
  • duża marchew – 1 szt
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • cebula – 1 szt
  • grzyby mung – 4 szt
  • jajko – 1 szt
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • chili , sól , pieprz , cukier – do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:
  • Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.
  • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.
  • Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.
  • Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.
  • Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.
  • Tak do wykończenia składników.
  • W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.
  • Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!


Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl

MOJA OPINIA: Przygotowanie sajgonek wymaga trochę czasu, ale robi się je szybciej niż nasze polskie krokiety;) Moja rada jest taka, żeby na jeden płat ryżowy dawać jedną "kopiastą" łyżkę farszu. Robiłam sajgonki z podwójnej porcji - zużyłam 3 opakowania papieru ryżowego, wyszło mi około 30 sztuk. Warto podawać je z ostrym sosem, ewentualnie mocniej doprawić farsz. Polecam, są smaczne.
MOJA OCENA: 5

Sajgonki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz