Grissini - włoskie paluszki

PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO

Składniki:
  • mąka pszenna – 150 g
  • ciepła woda – 90 ml
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania
  • drożdże suszone – 1 płaska łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

    Przygotowanie:
    • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.
    • Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).
    • Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i odstym nożem odkrawamy cienkie paseczki.
    • Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.
    • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).
    • Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut ( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! ).

    Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl

    MOJA OPINIA: Szczerze mówiąc zdziwiłam się jak ich spróbowałam. Są naprawdę bardzo dobre. Podałam je jako dodatek do zupy. Wyszło około 20 sztuk. Przygotowanie jest banalne. Polecam!
    MOJA OCENA: 5


    Domowe paluszki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


    Komentarze