PRZEPIS Z OSTRA NA SŁODKO
Składniki:
- mąka pszenna – 150 g
- ciepła woda – 90 ml
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania
- drożdże suszone – 1 płaska łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).
- Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i odstym nożem odkrawamy cienkie paseczki.
- Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).
- Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut ( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! ).
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.ostra-na-slodko.pl |
MOJA OPINIA: Szczerze mówiąc zdziwiłam się jak ich spróbowałam. Są naprawdę bardzo dobre. Podałam je jako dodatek do zupy. Wyszło około 20 sztuk. Przygotowanie jest banalne. Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz