Udka nadziewane szpinakiem

PRZEPIS Z PRZEŚLIJ PRZEPIS


Składniki:
  • 4 udka, 
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 200 g mrożonego szpinaku, 
  • 1/4 strąka czerwonej papryki, 
  • 1/2 kostki sera feta (lub 1/2 kostki sera sałatkowo-kanapkowego),
  • przyprawa do kurczaka (klasyczna lub pikantna),
  • pieprz,
  • olej

Przygotowanie:
  • Należy zacząć od przygotowania farszu. Posiekaj cebulę i czosnek (czosnek można rozgnieść w moździerzu).
  • Pokrój paprykę w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, smaż do wyparowania wody.
  • Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw pieprzem do smaku.
  • Dodawanie soli nie jest konieczne-ser jest słony sam w sobie. Podsmaż chwilę, odstaw do ostygnięcia.
  • Usuń kości z udek tak, aby powstały kieszonki. Każde udko należy nadziać mniej więcej dwoma łyżkami farszu i spiąć wykałaczkami.
  • Udka oprósz przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.3.
  • Usuń kości z udek tak, aby powstały kieszonki. Każde udko należy nadziać mniej więcej dwoma łyżkami farszu i spiąć wykałaczkami. Udka oprósz przyprawą do kurczaka i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Oryginalne wykonanie z www.przyslijprzepis.pl

MOJA OPINIA: Bardzo prosty przepis na przygotowanie udek z kurczaka. Używałam świeżego szpinaku. Mięso jest soczyste, ma chrupiącą skórkę i bardzo smaczny farsz. Piekłam je bez pokrywki 50 minut.

MOJA OCENA: 4,5



Faszerowane szpinakiem udka z kurczaka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze