PRZEPIS Z ZAJADAM
Składniki:
- ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- przyprawy: imbir, sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- dwa pomidory świeże lub z puszki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
- przyprawy: zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dynię oczyściłem z pestek i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem na kilka większych kawałków.
- Każdy kawałek dyni starłem na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzuciłem do dużej miski.
- Do małej miseczki wbiłem dwa jajka, dodałem oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszałem przy pomocy trzepaczki.
- Roztrzepane z przyprawami jajka wlałem do miski z dynią i wszystko starannie wymieszałem.
- Następnie do miski wsypałem mąkę i znowu mieszałem wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Przed smażeniem placków zająłem się przygotowaniem prostego sosu. Zmiksowałem delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem możesz dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.
- Następnie na patelni rozgrzałem dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładałem niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
- Placki smażyłem po ok. dwie minuty z obu stron. Kiedy były już ładnie przyrumienione, zdejmowałem z patelni i od razu podawałem.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.zajadam.pl |
MOJA OPINIA: Ciekawy przepis. I dość nietypowy smak. Dla mnie konsystencja placków i ich wygląd jest super, jeżeli chodzi o smak - nie jestem fanką, trochę mdły. Polecam przygotować, ale przyprawić dość solidnie, ewentualnie dodać chili. Z sosem placki są idealne, on nadaje im smak.
MOJA OCENA: 4
![]() |
Placki z dyni, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz