Kurczak Gong Bao

PRZEPIS Z DORADCA SMAKU

Składniki:
  • 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 5 cebulek zielonych (młodych)
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
  • 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)

Składniki na marynatę do mięsa:
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
  • 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
  • 1 łyżka stołowa wody

Składniki na sos:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rozp. w wodzie)



Przygotowanie:
  •  Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć - przepalićpokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
  • Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
  • W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
  • Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
  • Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyć dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
  • Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
  • Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.
Oryginalne wykonanie z www.doradcasmaku.pl

MOJA OPINIA: Nie ja przygotowywałam danie, ale ja jadłam. Kurczak jest przepyszny, miękki o orzechowym posmaku. Potrawa jest ostra i zawiera dużo cebuli. Nie jest to danie trudne do przygotowania, ale pracochłonne. Smak super, minus duża ilość składników i mała ilość warzyw. Męskie danie;)

MOJA OCENA: 4


Kurczak z orzechami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze