Kukurydza z pikantnym masełkiem czosnkowym pieczona w piekarniku

PRZEPIS Z MARKOWE WYPIEKI

Składniki:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczki chili
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:
  • Roztop masło, dodaj do niego przyprawy, posiekaną papryczkę i rozdrobniony czosnek. 
  • Obierz kukurydze z liści i włókien. Umyj liście i kolby (użyłem liści zamiast folii aluminiowej do osłonienia kukurydzy przed spaleniem i wyschnięciem, dlatego myłem liście)
  • Pokrój każdą kolbę na 4 części. Ułóż kawałki w misce i oblej masełkiem. 
  • Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż dwa liście bądź duży płat folii aluminiowej. 
  • Na liściach ułóż po 4 kawałki kukurydzy, oblej je resztą masełka z miski i przykryj liśćmi każdą kolbę, bądź zawiń na nich folię aluminiową, którą w połowie pieczenia rozwiń. 
  • Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut, sprawdź miękkość ziarenek przed wyjęciem z piekarnika.
Oryginalne wykonanie z www.markowewypieki.blogspot.com

MOJA OPINIA: Kukurydzę piekłam w folii aluminiowej około 35 minut nie 20 jak w przepisie. Jest pyszna, ma maślany, lekko ostrawy smak. Zamiast swieżej papryczki użyłam płatków chili. Polecam, jeszcze nie raz przygotuję.

MOJA OCENA: 5

 

Kukurydza pieczona w piekarniku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

 

Komentarze