PRZEPIS Z MARKOWE WYPIEKI
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczki chili
- 1/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Roztop masło, dodaj do niego przyprawy, posiekaną papryczkę i rozdrobniony czosnek.
- Obierz kukurydze z liści i włókien. Umyj liście i kolby (użyłem liści zamiast folii aluminiowej do osłonienia kukurydzy przed spaleniem i wyschnięciem, dlatego myłem liście)
- Pokrój każdą kolbę na 4 części. Ułóż kawałki w misce i oblej masełkiem.
- Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż dwa liście bądź duży płat folii aluminiowej.
- Na liściach ułóż po 4 kawałki kukurydzy, oblej je resztą masełka z miski i przykryj liśćmi każdą kolbę, bądź zawiń na nich folię aluminiową, którą w połowie pieczenia rozwiń.
- Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut, sprawdź miękkość ziarenek przed wyjęciem z piekarnika.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.markowewypieki.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Kukurydzę piekłam w folii aluminiowej około 35 minut nie 20 jak w przepisie. Jest pyszna, ma maślany, lekko ostrawy smak. Zamiast swieżej papryczki użyłam płatków chili. Polecam, jeszcze nie raz przygotuję.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Kukurydza pieczona w piekarniku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz