PRZEPIS Z HAPPY GREEN BELLY
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej (przed gotowaniem) + 3 szkl. wody
- duży pęczek koperku
- kawałek świeżego chilli bez pestek (można pominąć)
- 4 łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- pieprz ziołowy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- wariant ze smażeniem : kilka łyżek mąki jaglanej lub kukurydzianej, olej
- Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze, studzimy. Odciskamy nadmiar wody.
- Kaszę jaglaną podprażamy w garnku z grubym dnem, aż zacznie pachnieć (uważamy, by się nie przypaliła). Dolewamy 3 szklanki wody. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do momentu, gdy kasza wchłonie cały płyn. Studzimy, najlepiej wyłożyć kaszę na duży płaski talerz.
- Zimną kaszę jaglaną, ugotowanego kalafiora i świeże chilli mielimy w maszynce lub blenderem ręcznym. Dodajemy przyprawy, mąkę jaglaną/kukurydzianą, 2 łyżki oleju, posiekany koper. Mieszamy, najlepiej ręcznie (masa powinna być gęsta i kleista, ale dająca się bez problemu uformować).
- Formujemy kotlety podobnej wielkości (zwilżonymi dłońmi).
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy odrobiną oleju. Układamy kotlety.
- Pieczemy w temp. 200C przez 40 minut, następnie delikatnie przekładamy kotlety na drugą stronę (ostrożnie!), pieczemy kolejne 20 minut.
- Uformowane kotlety wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie obtaczamy w mące jaglanej lub kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
| Oryginalne wykonanie z www.happygreenbelly.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Przygotowywałam kotlety w piekarniuku. Wyszło mi 12 sztuk. Kotlety są bardzo sycące i smaczne. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Są bardzo łatwe do przygotowania.
MOJA OCENA: 5
![]() |
| Kotlety z kalafiora, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |

Komentarze
Prześlij komentarz