PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok. 70%
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- gorzkie kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
- Masło pokroić w małą kosteczkę. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kosteczki i roztopić.Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem (około 7 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie nie dłużej niż 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
- Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (póki masa nie jest jeszcze bardzo twarda kulki mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 1 godzinę). Wygładzić powierzchnię twardych trufli i posypać kakao (przez sitko). Gotowe trufle należy przechowywać w lodówce. Wersja trufli z dodatkami, czytaj poniżej.
- Jeśli mamy silikonową foremkę na lód lub inną foremkę na trufle, np. w kształcie serduszek, możemy jej tutaj użyć. Wgłębienia oprószamy kakao, wypełniamy gęstniejącą masą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Następnie wyjmujemy trufle z foremki (tak jak wyciskamy lód) i obtaczamy w kakao.
- do środka trufli: 2 łyżki wiśniówki lub porto, 1 łyżeczka cynamonu w proszku, szczypta (lub więcej) chili w proszku
- do posypania po wierzchu: kakao z dodatkiem cynamonu
- Dodajemy je do masła utartego z cukrem pudrem, miksujemy i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej, czyli dodajemy czekoladę.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Z przepisu wychodzi około 20 sztuk. Dodałam trochę whiskey, dobrze byłoby upchać tam orzecha laskowego. Bez orzecha czekoladki są ubogie, w smaku mocno czekoladowe, nic specjalnego. Masa fajnie twardnieje.
MOJA OCENA: 4
![]() |
| Domowe trufle czekoladowe, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |


Super są te trufle!
OdpowiedzUsuń