PRZEPIS Z KUCHNIA
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat.
- Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą.
- Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm.
- Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem.
- Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.przepisy.magazyn-kuchnia.pl |
MOJA OPINIA: Bardzo smaczna przekąska i na zimno i na ciepło. Trzeba się liczyć z tym, że ciasto francuskie jest tłuste, pesto również ma sporo oliwy, więc należy uważać. Ale smaki są super, wykonanie proste i szybkie. Dobry dodatek do zup czy jako przekąska zrobiona na szybko dla niezapowiedzianych gości.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Przekąska z rukoli i ciasta francuskiego, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz