Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

PRZEPIS Z KUCHNIA


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
  • Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. 
  • Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. 
  • Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm.
  • Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. 
  • Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.

Oryginalne wykonanie z www.przepisy.magazyn-kuchnia.pl

MOJA OPINIA: Bardzo smaczna przekąska i na zimno i na ciepło. Trzeba się liczyć z tym, że ciasto francuskie jest tłuste, pesto również ma sporo oliwy, więc należy uważać. Ale smaki są super, wykonanie proste i szybkie. Dobry dodatek do zup czy jako przekąska zrobiona na szybko dla niezapowiedzianych gości.

MOJA OCENA: 5



Przekąska z rukoli i ciasta francuskiego, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com





Komentarze