Raffaello - pralinki z białej czekolady


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub rumu (opcjonalnie)
  • 200 g dobrej białej czekolady lub białych groszków czekoladowych
  • opcjonalnie:
    wiórki kokosowe do obtoczenia (lub np. cukier puder, glukoza w proszku, drobno posiekane pistacje, matcha)
    do podania: mini papilotki lub pudełeczko do przechowywania trufli
    do środka pralinki można włożyć obranego migdała lub orzecha laskowego, w takim wypadku otrzymamy więcej trufli
Przygotowanie:
  • Masło ocieplić w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i likierem (około 5 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie przez około 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
  • Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (na razie mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 2 godziny). Wygładzić powierzchnię trufli, obtoczyć w wiórkach lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Trufle wyszły bardzo miękkie, nie mogły stać dłużej niż pół godziny poza lodówką, bo się roztapiały. Włożyłam do środka migdały i obtoczyłam je wiórkami kokosowymi. Są bardzo słodkie, aż do przesady. Nie są złe, ale mogłyby być lepsze. Wielbicielom białej czekolady na pewno posmakują;)

MOJA OCENA: 4





Komentarze