PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kokosowego lub rumu (opcjonalnie)
- 200 g dobrej białej czekolady lub białych groszków czekoladowych
- opcjonalnie:
• wiórki kokosowe do obtoczenia (lub np. cukier puder, glukoza w proszku, drobno posiekane pistacje, matcha)
• do podania: mini papilotki lub pudełeczko do przechowywania trufli
• do środka pralinki można włożyć obranego migdała lub orzecha laskowego, w takim wypadku otrzymamy więcej trufli
Przygotowanie:
- Masło ocieplić w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i likierem (około 5 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie przez około 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
- Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (na razie mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 2 godziny). Wygładzić powierzchnię trufli, obtoczyć w wiórkach lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Trufle wyszły bardzo miękkie, nie mogły stać dłużej niż pół godziny poza lodówką, bo się roztapiały. Włożyłam do środka migdały i obtoczyłam je wiórkami kokosowymi. Są bardzo słodkie, aż do przesady. Nie są złe, ale mogłyby być lepsze. Wielbicielom białej czekolady na pewno posmakują;)
MOJA OCENA: 4
![]() |
Domowe Rafaello, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz