Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami w czerwonym winie


PRZEPIS Z DWIE CHOCHELKI

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1-1½ szklanki czerwonego wina
  • ok. ½ szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 75 g suszonych śliwek bez pestek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Polędwiczki myję, oczyszczam z błon, dokładnie osuszam i kroję na plastry. Doprawiam solą i pieprzem. Krótko obsmażam z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładam do płaskiego naczynia żaroodpornego.
  • Patelni nie myję, tylko wylewam na nią wino i bulion, dorzucam śliwki oraz lekko zmiażdżone i obrane z łupinek ząbki czosnku, wszystko zagotowuję.
  • Wlewam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około godziny.

Oryginalne wykonanie z www.dwiechochelki.pl

MOJA OPINIA: Polędwiczki nie wyglądają tak pięknie jak na zdjęciu ale są smaczne i rozpływają się w ustach. W przygotowaniu również baaardzo proste;)

MOJA OCENA: 5


 Polędwiczki w winie www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze