PRZEPIS Z DWIE CHOCHELKI
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1-1½ szklanki czerwonego wina
- ok. ½ szklanki bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 75 g suszonych śliwek bez pestek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Polędwiczki myję, oczyszczam z błon, dokładnie osuszam i kroję na plastry. Doprawiam solą i pieprzem. Krótko obsmażam z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładam do płaskiego naczynia żaroodpornego.
- Patelni nie myję, tylko wylewam na nią wino i bulion, dorzucam śliwki oraz lekko zmiażdżone i obrane z łupinek ząbki czosnku, wszystko zagotowuję.
- Wlewam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około godziny.
Oryginalne wykonanie z www.dwiechochelki.pl |
MOJA OPINIA: Polędwiczki nie wyglądają tak pięknie jak na zdjęciu ale są smaczne i rozpływają się w ustach. W przygotowaniu również baaardzo proste;)
MOJA OCENA: 5
![]() |
Polędwiczki w winie www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz