Podpłomyk - polska tortilla


PRZEPIS Z ANIA MALUJE

Składniki:
  • woda,
  • mąka pszenna lub inna,
  • oliwa,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano wg uznania


Przygotowanie:
  • Sypiesz tyle mąki ile potrzebujesz, dodajesz tyle ciepłej wody aby powstało niezbyt lepiące ciasto i zagniatasz. Ciasto powinno być trochę bardziej "luźne" niż to pierogowe. Dodaję trochę oliwy, aby było bardziej elastyczne. Lubię też kolendrę i oregano, więc zawsze sypię je do ciasta. 
  • Kiedy ciasto będzie zagniecione, odrywamy kawałki, tworzymy male kulki i - jeśli chcemy takie fajne, grubsze placki to rozciągamy je tylko palcami - jeśli chcemy cieniutkie, używamy wałka 
  • Następnie rzucamy na SUCHĄ patelnię i chwilę pieczemy z jednej strony, a potem przewracamy na drugą. 
  • Cienkie placki sprawdzają się dobrze w roli dodatku do sosów, ja lubię je łamać i moczyć w guacamole, pycha ;)
Oryginalne wykonanie z www.aniamaluje.com

MOJA OPINIA: Danie polecam, jest super - można je podawać z różnymi dodatkami, przydaje się kiedy nie mamy pieczywa, wygląda oryginalnie. Ważne żeby doprawić ciasto, wtedy jest smaczniejsze. Dobrze je trochę rozwałkować. Można podawać zwinięte jak tortillę albo tak jak ja to zrobiłam, dobrym pomysłem jest przygotowanie podpłomyka z jajkiem sadzonym na wierzchu. Polecam.

MOJA OCENA: 5


 Podpłomyk z rukolą i kurczakiem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze