PRZEPIS Z BLOG WEGAŃSKI
Składniki:
- 1 kg boczniaków – mogą być drobne
- 2 spore marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1 kg ziemniaków
- 5 ziel angielskich
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki kminku, 1/4 łyżeczki gorczycy – zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- papryka ostra do smaku
- sól
Przygotowanie:
- Zagotować 3 litry wody, wrzucić liście laurowe, pieprz i ziele oraz pokrojone w paski boczniaki. Jeśli są cienkie i drobne pogotować ok. 5 min, jeśli grube i twarde ok. 10-15 min.
- Dorzucić pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki.
- Jak zupa się zagotuje, wsypać przyprawy, oprócz majeranku i papryki. Gotować ok 15 min, wsypać majeranek, paprykę i doprawić solą.
- Po zagotowaniu wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem ok 20 min.
- Podawać polane dobrym olejem, posypane świeżą natka pietruszki
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.blogweganski.pl |
MOJA OPINIA: Zupa bardzo smaczna i aromatyczna. Idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca. Łatwa w przygotowaniu. Nie dodawałam na koniec żadnego oleju, chociaż myślę, że to dobry pomysł, który może za sobą nieść jeszcze lepszy smak.
MOJA OCENA: 5
![]() |
| Wegańska zupa z boczniaków, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |


Komentarze
Prześlij komentarz