Flaczki z boczniaków


PRZEPIS Z BLOG WEGAŃSKI

Składniki:
  • 1 kg boczniaków – mogą być drobne
  • 2 spore marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ziel angielskich
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki kminku,  1/4 łyżeczki gorczycy – zmielone w moździerzu
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • papryka ostra do smaku
  • sól


Przygotowanie:
  • Zagotować 3 litry wody, wrzucić liście laurowe, pieprz i ziele oraz pokrojone w paski boczniaki. Jeśli są cienkie i drobne pogotować ok. 5 min, jeśli grube i twarde ok. 10-15 min. 
  • Dorzucić pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. 
  • Jak zupa się zagotuje, wsypać przyprawy, oprócz majeranku i papryki. Gotować ok 15 min, wsypać majeranek, paprykę i doprawić solą. 
  • Po zagotowaniu wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem ok 20 min. 
  • Podawać polane dobrym olejem, posypane świeżą natka pietruszki

Oryginalne wykonanie z www.blogweganski.pl

MOJA OPINIA: Zupa bardzo smaczna i aromatyczna. Idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca. Łatwa w przygotowaniu. Nie dodawałam na koniec żadnego oleju, chociaż myślę, że to dobry pomysł, który może za sobą nieść jeszcze lepszy smak.

MOJA OCENA: 5


Wegańska zupa z boczniaków, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze