PRZEPIS Z JADŁONOMIA (z książki autorki bloga)
Składniki na 10-12 burgerów:
- 2 szklanki buraków startych na tarce o grubych oczkach,
- 1 czerwona cebula drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane,
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej),
- 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika,
- 1/4 pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki posiekanej na świeżo albo suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1/2 łyżeczki chili,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wszystkie składniki połączyć w misce. Skropić dłonie olejem i porządnie wyrabiać całość 3-6 minut - do uzyskania klejącej masy.
- Formować burgery i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 20 minut, a potem przełożyć na drugą stronę i piec 5 - 8 minut.
![]() |
Oryginalne wykonanie z książki Marty Dymek, Jadłonomia. |
MOJA OPINIA: Bardzo łatwo przygotowuje się te burgery. Przepis jest prosty i fajnie napisany. Kto spodziewa się "mięsnego" smaku to go tutaj nie znajdzie. Burgery są bardzo smaczne i warto je przygotować. Z połowy porcji z przepisu wyszły mi 4 duże burgery.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Wegańskie burgery, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
![]() |
Burgery z buraka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz