Burgery z buraka

PRZEPIS Z JADŁONOMIA (z książki autorki bloga)

Składniki na 10-12 burgerów:
  • 2 szklanki buraków startych na tarce o grubych oczkach,
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej),
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika,
  • 1/4 pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanej na świeżo albo suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wszystkie składniki połączyć w misce. Skropić dłonie olejem i porządnie wyrabiać całość 3-6 minut - do uzyskania klejącej masy.
  • Formować burgery i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez około 20 minut, a potem przełożyć na drugą stronę i piec 5 - 8 minut.
Oryginalne wykonanie z książki Marty Dymek, Jadłonomia.

MOJA OPINIA: Bardzo łatwo przygotowuje się te burgery. Przepis jest prosty i fajnie napisany. Kto spodziewa się "mięsnego" smaku to go tutaj nie znajdzie. Burgery  bardzo smaczne i warto je przygotować. Z połowy porcji z przepisu wyszły mi 4 duże burgery.

MOJA OCENA: 5


 Wegańskie burgery, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


 Burgery z buraka, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com












Komentarze