Waniliowe babeczki


PRZEPIS Z MOJE WYPIEKI

Składniki:
  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 - 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
  • W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  • Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.
  • Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Oryginalne wykonanie z www.mojewypieki.com

MOJA OPINIA: Porcja jest na 12 babeczek, babeczki nie pękają podczas pieczenia, są płaskie. Nawet jeśli się przyrumienią warto je piec te 20 minut (ja piekłam w 170 stopniach), kiedy wyciągniemy za szybko - opadną. Upiekłam 100 sztuk na wesele znajomych, moje zostały przystrojone lukrem cukierniczym. Są bardzo proste do przygotowania, trzeba tylko zainwestować w dobre masło (nie osełka, najlepiej 82% tłuszczu).

MOJA OCENA: 5


Muffinki na wesele, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze