PRZEPIS Z GOTOWANIE Z SERCEM
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- na każdą polędwiczkę po ok 2 łyżki masła
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka soli
- czarny pieprz
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka tymianku
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj polędwiczki, wstaw do lodówki na min 2h a najlepiej na noc.
- Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 90-100 st. C i piecz ok 1,5h.
- Po tym czasie posmaruj je masłem i piecz jeszcze ok 0,5h.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.gotowaniezsercem.pl |
MOJA OPINIA: Ciekawy eksperyment, 100 stopni wydawało mi się tak mało, a jednak mięso się upiekło i nie wysuszyło. Bardzo delikatne w smaku o całkowicie innej konsystencji niż zwykle. Moja polędwiczka była dość spora, więc następnym razem piekłabym taką porcję 15 minut dłużej. Polecam.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Mięso pieczone w niskiej temperaturze, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMożna też kupić sobie termometr do piekarnika i wbić jego końcówkę w mięso. Wtedy piecze się wg. temperatury w środku a nie wg. czasu. Termometr taki dzwoni jak mięso w środku osiągnie temperaturę ścinania białka i to koniec pieczenia. W instrukcji do tych termometrów są podane temp. dla danego rodzaju mięsa. Koniec stresów z ocenianiem na oko czasu dla różnych wielkości mięs. Do tego jak się piecze w rękawie foliowym to tworzy się sos. Warto przed włożeniem do rękawa obsmażyć krótko by zamknąć pory mięsa. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki pieczone w niskiej temperaturze są pyszne. To bardzo dobry przepis na polędwiczki pieczone w niskiej temperaturze. Robiłam już kilka razy!
OdpowiedzUsuń