PRZEPIS Z JADŁONOMIA
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw
- sól
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa nasmarować dokładnie olejem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut. Następnie wyjąć papryki, powinny być mocno spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić na kolejne 10 minut.
- Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego woreczka na kwadrans, dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Po upływie tego czasu energicznie potrzeć woreczkiem, tak, aby papryki ocierały się o siebie. Otworzyć woreczek i oskórować papryki - postarajcie się zdjąć jak najwięcej skóry, zwłaszcza tej spalonej.
- Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, około pół łyżeczki soli i również krótko wszystko zblendować - dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki, odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Dobrze smakuje na pumperniklu lub cienkim, chrupiącym pieczywie.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com |
MOJA OPINIA: Pasta jest dobra na imprezę jako przekąska. Ma oryginalny, trochę orientalny słodko-ostry smak. Robi się ją bardzo łatwo, z jednej porcji wychodzą dwie salaterki pasty.
MOJA OCENA: 5
![]() |
| Pasta kanapkowa z marchewki i papryki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |


Komentarze
Prześlij komentarz