Kigiel, kugiel, babka ziemniaczana

SPRAWDZONY PRZEPIS

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • cebula,
  • 15 g boczku,
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce.
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podpiec na patelni.
  • Wymieszać ziemniaki, boczek, cebulę razem. Dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Można dosypać więcej mąki jeśli ciasto jest za rzadkie (powinno wyglądać tak jak ciasto na placki ziemniaczane).
  • Wylać na wysmarowaną olejem blaszkę. Piec w 180 stopniach półtorej godziny do dwóch godzin.

Kigiel ziemniaczany, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

MOJA OPINIA: U mnie w domu mówią na to kigiel, słyszałam też inne nazwy. Tak czy siak to nic innego jak placek ziemniaczany pieczony w piekarniku. Uwielbiam go, smak dzieciństwa. Można go odgrzewać, podawać z sosem lub bez. Najlepiej smakuje na ciepło.


Komentarze