Ryż brązowy z zieloną soczewicą




PRZEPIS Z JEŚĆ DOBRZE

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lepszy pewnie byłby świeży, ale nie miałam)
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
  • Soczewicę płuczę i moczę przez jakieś pół godziny. 
  • Na patelni podsmażam na oliwie cebulę. Dodaję czosnek i przyprawy. Wsypuję ryż i podsmażam. 
  • Podlewam wodą (lub bulionem warzywnym) i dodaję soczewicę. 
  • Duszę do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając płyn.
Oryginalne wykonanie z www.jesc-dobrze.blogspot.com

MOJA OPINIA: Bardzo fajna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków. Danie jest smaczne, zdrowe i sycące. Łatwo można je odgrzać. 

MOJA OCENA: 5


Zielona soczewica z ryżem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze