PRZEPIS Z JEŚĆ DOBRZE
Składniki:
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lepszy pewnie byłby świeży, ale nie miałam)
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- pieprz świeżo mielony
- Soczewicę płuczę i moczę przez jakieś pół godziny.
- Na patelni podsmażam na oliwie cebulę. Dodaję czosnek i przyprawy. Wsypuję ryż i podsmażam.
- Podlewam wodą (lub bulionem warzywnym) i dodaję soczewicę.
- Duszę do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając płyn.
Oryginalne wykonanie z www.jesc-dobrze.blogspot.com |
MOJA OPINIA: Bardzo fajna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków. Danie jest smaczne, zdrowe i sycące. Łatwo można je odgrzać.
MOJA OCENA: 5
![]() |
Zielona soczewica z ryżem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz