Ryba w piwnej panierce


PRZEPIS Z SMAK MOJEJ KUCHNI

Składniki:
  • 0,5 kg białej ryby
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • 150g mąki
  • 220ml jasnego piwa
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  • Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Ciasto na panierkę: białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z piwem, mąką i sól, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Dodajemy białko i lekko mieszamy.
  • Rybę panierujemy w mące a następnie w cieście z piwa i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy natychmiast po usmażeniu.

Oryginalne wykonanie z www.paulinka-to-ja.blogspot.com


MOJA OPINIA: Bardzo fajna i oryginalna panierka. Ryba nie jest wysuszona, ma dobry smak, panierka go podkreśla. Jeszcze kiedyś ją przygotuję.

MOJA OCENA: 5


Ryba w piwnej panierce, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com



Komentarze

  1. Ta panierka wygląda, jakby została zrobiona z ciasta naleśnikowego. Czy białą rybę można zastąpić łososiem? Nigdy nie jadłem go przygotowanego w taki sposób, a myślę, że mógłby smakować wybornie. Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów z wykorzystaniem ryby, proponowałbym zajrzeć na portal internetowy https://mowisalmon.pl/ na którym można znaleźć inne, ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że łosoś tutaj się nie sprawdzi. Jeśli łosoś to polecam inne przepisy!

      Usuń

Prześlij komentarz