PRZEPIS Z SMAK MOJEJ KUCHNI
Składniki:
- 0,5 kg białej ryby
- przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
- 150g mąki
- 220ml jasnego piwa
- 1 jajko
- Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ciasto na panierkę: białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z piwem, mąką i sól, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Dodajemy białko i lekko mieszamy.
- Rybę panierujemy w mące a następnie w cieście z piwa i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy natychmiast po usmażeniu.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.paulinka-to-ja.blogspot.com |
Ta panierka wygląda, jakby została zrobiona z ciasta naleśnikowego. Czy białą rybę można zastąpić łososiem? Nigdy nie jadłem go przygotowanego w taki sposób, a myślę, że mógłby smakować wybornie. Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów z wykorzystaniem ryby, proponowałbym zajrzeć na portal internetowy https://mowisalmon.pl/ na którym można znaleźć inne, ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuńMyślę, że łosoś tutaj się nie sprawdzi. Jeśli łosoś to polecam inne przepisy!
Usuń