Placek ziemniaczany z piekarnika


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 2 jajka
  • kawałek papryczki chili
Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i niski bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
  • Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią.
  • Wówczas wbić jajka, posypać posiekaną chili i piec jeszcze przez ok. 3 minuty, tylko do czasu aż białko będzie już ścięte a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć z piekarnika, doprawić solą, pieprzem. Można posypać szczypiorkiem. Podawać z sałatką.
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Ten ziemniaczany "omlet" jest smaczny i szybko się go przygotowuje, wystarczy zetrzeć 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki. Jednak porcja jest idealna dla jednej osoby, nie dwóch. Poza tym placek jest tłusty, przez dużą ilość oliwy, którą należy wylać na formę. Na pewno zrobię go jeszcze raz, tylko może dodam mniej oliwy, albo spróbuję przygotować go na papierze do pieczenia. Polecam spróbować szczególnie miłośnikom ziemniaków.

MOJA OCENA: 4


Placek ziemniaczany z piekarnika, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze