PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 1/4 cebuli
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- 2 jajka
- kawałek papryczki chili
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i niski bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią.
- Wówczas wbić jajka, posypać posiekaną chili i piec jeszcze przez ok. 3 minuty, tylko do czasu aż białko będzie już ścięte a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć z piekarnika, doprawić solą, pieprzem. Można posypać szczypiorkiem. Podawać z sałatką.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
Komentarze
Prześlij komentarz