Makaron z tofu


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
  • 100 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka lub cytryna
  • opcjonalnie: świeża mięta
Przygotowanie:
  • Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę.
  • Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.
  • Wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty. 
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Do mojej wersji dodałam na początku smażenia marchewki krewetki, ale i bez krewetek potrawa byłaby przesmaczna. Robi się ją bardzo szybko. Dałam chili i cytrynę czyli zamienniki, które były podane w przepisie. POLECAM! Przepraszam za jakość zdjęcia, ale od tego zapachu ręce mi się trzęsły;p

MOJA OCENA: 5

Makaron z tofu i krewetkami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com




Komentarze