PRZEPIS Z ZAKOCHANI W KUCHNII
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 1kg mięsa mielonego
- 300g boczku parzonego
- 2 duże cebule
- 300g sera żółtego
- 200ml śmietany 18%
- 100g serka topionego śmietankowego
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- margaryna do wysmarowania formy
- przyprawa do dań z ziemniaków Kamis
- papryka słodka mielona, pieprz, sól, zioła prowansalskie, „warzywko"
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w dużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.
- W tym czasie czosnek kroimy drobno i dodając olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Przekładamy do miski.
- Na tę samą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i czekamy, aż lekko się wytopi. Wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy do miękkości.
- Sos serowy przygotowujemy wlewając na patelnie na której wcześniej smażyliśmy boczek, 300ml wody. Dodajemy śmietanę. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy podzielony na małe kawałki serek topiony. Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy dwoma łyżeczkami przyprawy do ziemniaków i połową łyżeczki „warzywka”. (Gdyby sos był zbyt rzadki, zagęszczamy go dolewając mieszaninę mąki z zimną wodą)
- Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, ser trzemy na tarce, a szczypiorek kroimy drobno.
- Ustawiamy piekarnik na 180ºC.
- Do wysmarowanej margaryną formy lub naczynia żaroodpornego, wkładamy warstwami składniki w następującej kolejności: ziemniaki, sos, mięso, boczek z cebulą, ser, ziemniaki, sos, mięso, ser, ziemniaki. Całość posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków i wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
![]() |
| Oryginalne wykonanie z www.zakochaniwkuchni.blog.pl |


Komentarze
Prześlij komentarz