PRZEPIS Z SMAKOLOGIA
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
- 1 łyżka masła
- Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i również ugotuj.
- Do odcedzonego brokuła i ziemniaków dodaj masło oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Całość dokładnie ubij używając tłuczka do ziemniaków lub ręcznego blendera, dodając ok. 3/4 szklanki gorącego mleka (dodawaj stopniowo, do momentu aż purée stanie się gładkie, ale będzie wciąż gęste).
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.smakologia.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz