Ryba pod beszamelem


PRZEPIS Z PALCE LIZAĆ

Składniki:
  • 600 g filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka przyprawy do ryb,
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia,
  • 1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego,
  • sól,
  • 2-3 garście liści szpinaku
Sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • liść laurowy,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego),
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • sól

Przygotowanie:
  • Jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw ją lekko rozmrażamy. Gdy troszkę zmięknie, opłukujemy ją pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem kroimy na 4-6 kawałków, kropimy sokiem i oprószamy odrobiną skórki cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszamy, oprószamy mieszanką przypraw do ryb i ewentualnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy kawałki ryby po 2,5 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim rybę. Piekarnik włączamy, ustawiając termostat na 180°C.
  • Rozpuszczamy masło w rondlu. Do spienionego wsypujemy powoli mąkę, bez przerwy mieszając. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko, energicznie mieszając. Wrzucamy listek laurowy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję śmietany (ok. 5 minut). Zdejmujemy rondel z kuchenki, wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Do ryby pasuje beszamel z serem pleśniowym i szpinakiem. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Połowę rozsypujemy na rybie. Ścieramy ser pleśniowy i mieszamy go z gorącym sosem. Polewamy nim ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsypujemy pozostały szpinak. Wstawiamy danie na 30 minut do rozgrzanego piekarnika.

Oryginalne wykonanie z www.palcelizac.gazeta.pl

MOJA OPINIA: Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Smakuje jak z bardzo dobrej restauracji. Jest pyszne! Polecam, bo smak jest wyśmienity. Robiłam z filetem z tilapii.

MOJA OCENA: 5!


Ryba ze szpinakiem pod beszamelem, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze