Kaczka po staropolsku


PRZEPIS Z PIZZA_MARCO

Składniki:
  • 2 kacze piersi ze skórą,
  • sos sojowy,
  • sól ,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • papryka słodka,
  • curry,
  • cebula,
  • pół jabłka,
  • mąka ,
  • woda lub bulion,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Mięso naciąć, posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem i zostawić na godzinkę. Pokroić cebulkę.
  • Rozgrzać odrobinę oliwy i na mocniejszym ogniu obsmażyć z obu stron mięso. Następnie dodać cebulkę i poczekać aż się zarumieni. Po około 10 minutach podlać bulionem lub wodą. W międzyczasie dodać kilkanaście kropel sosu sojowego, parę szczyptę curry i papryki i dusić.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po około 15 minutach duszenia na wolnym ogniu mięso wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub nawet do aluminiowej foremki, które można dostać w mięsnym sklepie, a następnie mięso obłożyć plasterkami jabłka. 
  • Piec około 10 minut i po tym czasie wyłączyć piekarnik. Ja zostawiłem jeszcze mięso na 2 - 3 minuty, następnie wyciągnąłem z piekarnika i przełożyłem na talerz. A do sosu na patelni dodajemy stopniowo rozpuszczoną łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody i obserwujemy gęstość sosu.
  • Podajemy pokrojoną kaczkę z ryżem lub pieczywem, a najlepiej z winem.

Oryginalne wykonanie z www.pizza-marco.blogspot.com

MOJA OPINIA: Kaczka jest przepyszna. Na moim zdjęciu jeszcze bez sosu. Sos bardzo dobry. Kaczka ma typowo polski smak i uwielbiam ją mimo niechęci do kaczego mięsa. 

MOJA OCENA: 5


Kaczka po staropolsku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com



Komentarze