Zupa pomidorowa


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:
    • ćwiartka kurczaka
    • 2 litry wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
    • 90 g koncentratu pomidorowego
    • 100-200 ml śmietany 18%
    • szczypta zmielonego pieprzu
    • makaron


    Przygotowanie:
    • Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut.
    • Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
    • Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
    • Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, na początek dodać połowę jej ilości aby zupa nie była za biała, za bardzo śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).  
    • Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
    • Podawać z ryżem lub makaronem. 

    Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

    MOJA OPINIA: Bardzo smaczna zupa pomidorowa. Lekko kwaskowa, idealna w smaku. Najlepiej smakuje podana z makaronem muszelki. Przepis jest prosty i dobry.

    MOJA OCENA: 5

    Zupa pomidorowa, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    Komentarze