PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego*
- 1/4 szklanki szklanki tapioki
- kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego
- 2 kostki czekolady
Przygotowanie:
- W rondelku lub garnku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe lub mleko z dodatkiem wody. Na gotujące się mleko (nie na zimne!) wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki).
- W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję.
- Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste (w środku nie będą już w ogóle białe).
- Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier. Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję.
- Na koniec, do ugotowanego puddingu dodać 2 - 4 kosteczki gorzkiej czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Podawać z bananem i opcjonalnie z syropem klonowym.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Tapioka jest ciekawa, a pudding ma fajną dzięki niej konsystencję. Ten pudding czekoladowy jednak nie przypadł nam do gustu. Jego smak jest mdławy, nie za słodki z posmakiem kokosa. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.
MOJA OCENA: 4
Czekoladowy pudding z tapioki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz