Czekoladowy pudding z tapioki


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego*
  • 1/4 szklanki szklanki tapioki
  • kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 kostki czekolady
zwykle robię w wersji pół na pół z wodą lub używam mleka kokosowego light (w ilości 400 ml), aby pudding był nieco lżejszy


Przygotowanie:
  • W rondelku lub garnku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe lub mleko z dodatkiem wody. Na gotujące się mleko (nie na zimne!) wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki).
  • W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna i miał kremową konsystencję.
  • Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste (w środku nie będą już w ogóle białe).
  • Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier. Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję.
  • Na koniec, do ugotowanego puddingu dodać 2 - 4 kosteczki gorzkiej czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Podawać z bananem i opcjonalnie z syropem klonowym.

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Tapioka jest ciekawa, a pudding ma fajną dzięki niej konsystencję. Ten pudding czekoladowy jednak nie przypadł nam do gustu. Jego smak jest mdławy, nie za słodki z posmakiem kokosa. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.

MOJA OCENA: 4

Czekoladowy pudding z tapioki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze