Zupa orientalna z wołowiną, krewetkami i tofu


PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki:

  •  1 litr bulionu jarzynowego (np. marchewka, pietruszka, por, cukinia, cebula), bulionu drobiowego lub po prostu wody
  •  5 - 6 plasterków obranego świeżego imbiru
  •  1 pikantna papryczka chilli
  •  1 ząbek czosnku, obrany
  •  pół pęczka natki pietruszki, oderwane listki
  •  1 gałązka świeżej trawy cytrynowej lub 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  •  po kilka kropel sosu sojowego, oleju sezamowego i sosu rybnego
  •  sól morska i świeżo zmielony pieprz
  •  pęczek świeżej kolendry

Dodatki:  np. pszenny lub ryżowy makaron chiński, owoce morza: całe krewetki, kalmary pokrojone w paski, przegrzebki, czyli Małże św. Jakuba, kawałki ugotowanego kurczaka lub kaczki.

Przygotowanie:

  • Zagotować bulion lub wodę razem z imbirem, papryczką chilli, czosnkiem, natką pietruszki, połamaną trawą cytrynową lub trawą suszoną. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem rybnym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko. Zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie przelać większość zupy do drugiego garnuszka, pozostawiając i usuwając resztki mętnej zupy z samego dna.
  • Bulion podgrzać i gorący wlać go do miseczek, dodać po 1 łyżce oderwanych listków kolendry. Podawać np.  makaronem pszennym chińskim, owocami morza lub kurczakiem. Dodatki powinny być wcześniej ugotowane.

Oryginalne wykonanie z http://www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA: Wzorowałam się na przepisie z Kwestii Smaku na bulion, ale kolendrę i trawę cytrynową miałam ze słoika, a do zupy dodałam kawałki wołowiny, grzyby mun, por, marchewkę, dymkę, imbir, a już na sam koniec podsmażyłam krewetki i dodałam bezpośrednio do miski razem z makaronem ryżowym (wcześniej zalanym wrzątkiem), szczypiorkiem, tofu. Zupa wyszła przepyszna.

MOJA OCENA: 5

Orientalny rosół, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze