PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 1 litr bulionu jarzynowego (np. marchewka, pietruszka, por, cukinia, cebula), bulionu drobiowego lub po prostu wody
- 5 - 6 plasterków obranego świeżego imbiru
- 1 pikantna papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku, obrany
- pół pęczka natki pietruszki, oderwane listki
- 1 gałązka świeżej trawy cytrynowej lub 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- po kilka kropel sosu sojowego, oleju sezamowego i sosu rybnego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- pęczek świeżej kolendry
Dodatki: np. pszenny lub ryżowy makaron chiński, owoce morza: całe krewetki, kalmary pokrojone w paski, przegrzebki, czyli Małże św. Jakuba, kawałki ugotowanego kurczaka lub kaczki.
Przygotowanie:
- Zagotować bulion lub wodę razem z imbirem, papryczką chilli, czosnkiem, natką pietruszki, połamaną trawą cytrynową lub trawą suszoną. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem rybnym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko. Zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie przelać większość zupy do drugiego garnuszka, pozostawiając i usuwając resztki mętnej zupy z samego dna.
- Bulion podgrzać i gorący wlać go do miseczek, dodać po 1 łyżce oderwanych listków kolendry. Podawać np. makaronem pszennym chińskim, owocami morza lub kurczakiem. Dodatki powinny być wcześniej ugotowane.
![]() |
Oryginalne wykonanie z http://www.kwestiasmaku.com |
MOJA OPINIA: Wzorowałam się na przepisie z Kwestii Smaku na bulion, ale kolendrę i trawę cytrynową miałam ze słoika, a do zupy dodałam kawałki wołowiny, grzyby mun, por, marchewkę, dymkę, imbir, a już na sam koniec podsmażyłam krewetki i dodałam bezpośrednio do miski razem z makaronem ryżowym (wcześniej zalanym wrzątkiem), szczypiorkiem, tofu. Zupa wyszła przepyszna.
MOJA OCENA: 5
Orientalny rosół, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz