Usta Adama


PRZEPIS OD MARTY

Składniki:
  • 30 dag okrągłych biszkoptów,
  • powidła śliwkowe,
  • 1 margaryna,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek wody, 
  • 6 jajek,
  • 1,5 szkl mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
  • 1 budyń,
  • pół litra mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 żółtka,
  • łyżka maki,
  • kostka margaryny
Polewa:
  • 1/2 margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany,
  • 1 łyżka żelatyny


    Przygotowanie:

    • Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze.
    • Margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.
    • Zalewamy biszkopty i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut.
    • Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
    • Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy.
    • Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.

    Usta Adama, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    Przepis wykonała moja mama. Ciasto jest przepyszne. Nie posiada ciężkiej mulącej masy, nie jest przesłodzone. Niebo w gębie;) Polecam!


    Komentarze