PRZEPIS OD MARTY
Składniki:
- 30 dag okrągłych biszkoptów,
- powidła śliwkowe,
- 1 margaryna,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek wody,
- 6 jajek,
- 1,5 szkl mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
- 1 budyń,
- pół litra mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 3 żółtka,
- łyżka maki,
- kostka margaryny
Polewa:
- 1/2 margaryny,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek kwaśniej śmietany,
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
- Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze.
- Margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.
- Zalewamy biszkopty i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut.
- Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
- Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy.
- Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.
![]() |
Usta Adama, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz