Sos serowy z sera pleśniowego



PRZEPIS Z KULINARNE PRZEBOJE

Składniki:
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 300 g serka topionego,
  • 300 ml bulionu,
  • 200 ml kremówki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • W garnku podgrzać 300ml bulionu.
  • Następnie wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować.
  • Serki topione pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu. Mieszać co jakiś czas.
  • Gdy serki się już roztopią, a sos zacznie gęstnieć dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować.
  • Sos można ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli bulion nie był wcześniej dość dobrze doprawiony.
Oryginalne wykonanie z www.kulinarneprzeboje.pl

MOJA OPINIA: Sos jest przepyszny! Smakuje jak serek topiony o smaku sera pleśniowego. Długo go gotowałam, wydawał się za rzadki. Jest bardzo kaloryczny, ale moim zdaniem idealnie nadaje się jako dip do quesadillas, nachosów albo jako sos do makaronu. Po ostygnięciu przybiera konsystencję serka topionego. Minus jest taki, że ma milion kalorii. Sos robiłam bez natki pietruszki, gdyż jej nienawidzę;)

MOJA OCENA: 5
Dip z sera pleśniowego,  www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze