Muszle z boczniakami i winogronami




SPRAWDZONY PRZEPIS!


Składniki:
  • muszle makaronowe 150 g,
  • boczniaki 0.5 kg
  • garść orzechów włoskich,
  • sos sojowy,
  • pół szklanki bulionu
  • mała kiść winogron czerwonych,
  • sól, pieprz,
  • olej (użyłam z orzechów włoskich, może być zwykły)

Przygotowanie:
  • Makaron ugotować al dente. Boczniaki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć chwilę. 
  • Do boczniaków dodać orzechy włoskie i smażyć 2 minuty. 
  • Boczniaki zalać bulionem i dusić do momentu aż będą miękkie.
  • Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem i smażyć do momentu aż zostanie tylko trochę wody na patelni.
  • Do boczniaków dodać makaron, wymieszać i podpiec jeszcze 2 minuty. Ułożyć danie na talerzach.
  • Pokroić winogrono na połówki i obficie dodać makaronu z boczniakami (można wymieszać, ale dopiero na talerzu). Smacznego.

Muszle z boczniakami i winogronami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Danie odtworzone z jednej z wrocławskich restauracji. Dobrze robić je na bulionie wołowym. Jest oryginalne i smaczne. Polecam taką mieszanką smaków.


Komentarze