PRZEPIS MAGDY GESSLER
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę.
- Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
- Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.smakizycia.pl |
MOJA OPINIA: Z przepisu wychodzi około 16 naleśników. Swoje smażyłam na patelni, którą co jakiś czas smarowałam wacikiem nasączonym oliwą. Stad naleśniki wyszły blade. Ale takie idealnie nadają się do krokietów czy zapiekania w piekarniku do czego właśnie je przeznaczyłam. Naleśniki są smaczne i elastyczne.
MOJA OCENA: 5
Ciasto na naleśniki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz