Ciastka orzechowe bez mąki



PRZEPIS Z UPECZ COŚ ZDROWSZEGO


Składniki na około 16 ciastek:
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów (u mnie fistaszków),
  • 2 szklanki mieszanych ulubionych dodatków (u mnie: suszona żurawina, migdały pokrojone w słupki, rodzynki, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa) ,
  • 70 g miękkiego masła ,
  • 1 nieduże jajko ,
  • 60 g brązowego cukru trzcinowego,
  • szczypta soli ,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Ucieramy masło z cukrem do puszystości- ja robiłam to mikserem. Wsypujemy nasze dodatki, mieszamy łyżką. 
  • Zwilżamy ręce wodą, formujemy ciastka, układamy je w odstępach na blasze (wskazówka: ręce trzeba namoczyć średnio co 3-4 ciastka). 
  • Pieczemy w 180 C ok. 10 minut (u mnie 12), aż brzegi będą przyrumienione.
Oryginalne wykonanie z www.upieczcoszdrowszego.blox.pl

MOJA OPINIA: Ciastka się robi bardzo szybko. Nie potrzeba wielu składników. Ja przygotowałam je z rodzynkami, czekoladą, żurawiną, płatkami migdałowymi oraz skórką pomarańczową i imbirem. Następnym razem zrobię  z kawałkami czekolady i orzechami oraz niewielką ilością rodzynek. W całym domu pachniało orzechami. Polecam.

MOJA OCENA: 5

Ciastka bez mąki, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze