Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


PRZEPIS OD MARTY

Składniki: 
  • opakowanie szpinaku,
  • dwa trójkąty sera pleśniowego błękitny lazur,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka pomidorów suszonych,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • śmietanka 30%,
  • makaron
  • oliwa
  • przyprawa do spaghetti


Przygotowanie:
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Na dwóch łyżkach oliwy smażyć szpinak. 
  • W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu się cebuli dolać wino, następnie pokruszony ser.
  • Gdy ser się rozpuści przyprawić sos przyprawą do spaghetti.
  • Jeżeli szpinak będzie już gotowy dodać do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory (około 6 sztuk). Podpiec je razem ze szpinakiem przez chwilę.
  • Gotowy szpinak wrzucić do sosu serowego. Dolać śmietanki wedle uznania. 
  • Do sosu dodać makaron i mieszać do momentu aż zgęstnieje.


Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

MOJA OPINIA: przepis dostałam od koleżanki, która podpatrzyła go u Pana Roberta Sowy. Makaron jest przepyszny. Szybki w przygotowaniu. Sos można traktować jako dip do mięs. POLECAM!

MOJA OCENA: 5 

Komentarze