Kurczak w miodzie



PRZEPIS OD SYLWII

Składniki : 
  • udka z kurczaka, albo skrzydełka,
  • kilka łyżek miodu,
  • kilka łyżek sosu sojowego,
  • przyprawy: czosnek, imbir, chili, tymianek, papryka słodka,
  • sok z cytryny,
  • przecier pomidorowy,
  • oliwa


Przygotowanie:
  • Przygotować marynatę: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka czosnku, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki tymianku., szczypta chili. Wymieszać składniki i natrzeć kurczaka. Odstawić mięso na 24 h.
  • Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w temperaturze 180 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości porcji, udka z kurczaka piekłam około 50 minut.
  • Przygotować sos: 3 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki czosnku, łyżka soku z cytryny i szczypta chili. Wymieszać.
  • Wyjąć mięso z piekarnika na 5 minut. Piekarnik zostawić nagrzany.
  • Nasmarować mięso sosem i włożyć je do piekarnika nastawionego na 200 stopni i termoobieg. Cały czas pilnować mięsa - po około 5 minutach powinno się zarumienić.
  • Można podawać z tzatzikami. Smacznego!

Kurczak w miodzie, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze