PRZEPIS OD SYLWII
Składniki :
- udka z kurczaka, albo skrzydełka,
- kilka łyżek miodu,
- kilka łyżek sosu sojowego,
- przyprawy: czosnek, imbir, chili, tymianek, papryka słodka,
- sok z cytryny,
- przecier pomidorowy,
- oliwa
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka czosnku, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki tymianku., szczypta chili. Wymieszać składniki i natrzeć kurczaka. Odstawić mięso na 24 h.
- Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w temperaturze 180 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości porcji, udka z kurczaka piekłam około 50 minut.
- Przygotować sos: 3 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki czosnku, łyżka soku z cytryny i szczypta chili. Wymieszać.
- Wyjąć mięso z piekarnika na 5 minut. Piekarnik zostawić nagrzany.
- Nasmarować mięso sosem i włożyć je do piekarnika nastawionego na 200 stopni i termoobieg. Cały czas pilnować mięsa - po około 5 minutach powinno się zarumienić.
- Można podawać z tzatzikami. Smacznego!
Kurczak w miodzie, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz