PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU
Składniki:
• 1 szklanka mleka,
• 1 szklanka cukru,
• 1 kostka masła lub margaryny,
• 4 jajka,
• 50 g świeżych drożdży,
• 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków, tortowej)
Kruszonka:
• 100 g mąki
• 50 g masła
• 60 g cukru
Owoce: np. truskawki (około 1/2 kg)
cukier puder
Przygotowanie:
- Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić.Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki.
- Okrągłą formę o średnicy minimum 26 cm wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
- Ciasto włożyć do formy, (można porwać je na 5 części i ułożyć jedną obok drugiej, w ten sposób placek będzie nieco przypominał kwiat).
- Ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem.
![]() | |
|
Komentarze
Prześlij komentarz