PRZEPIS MAGDY GESSLER
Składniki:
- 2 szklanki specjalnego ryżu do risotto,
- 200 g prawdziwków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina,
- 1 l bulionu warzywnego lub cielęcego,
- 100 g tartego parmezanu,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 3 gałazki świeżego tymianku,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 125g masła
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dusić posiekaną cebulę. Dodać czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać pokrojone, oczyszczone prawdziwki.
- Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmażyc aż będzie szklisty. Wówczas dolać wino. Dokładnie mieszać. Zmniejszyć ogień, mieszać co chwilę. Teraz ryz musi wchłonąć wino - kiedy to nastąpi, dolać pół szklanki bulionu. Mieszać.
- Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać kolejną porcję aż ryż będzie ugotowany al dente (lekko twardy w środku). Zdjąć z ognia.
- Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan. Przemieszać.
- Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut.
- Posypać posiekaną natką przed podaniem. Można również oprószyć parmezanem dla dekoracji.
![]() | |
|
MOJA OPINIA: polecam dać trochę mniej wina niż w przepisie, kieliszek by wystarczył. Do dania koniecznie trzeba dać prawdziwy parmezan. Próbowałam już je robić ze świeżymi grzybami jak i suszonymi - świeże wygrywają. Bardzo smaczne. Polecam
MOJA OCENA: 5
Risotto z grzybami leśnymi, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Robie dzisiaj! Zobaczymy!
OdpowiedzUsuń