Risotto z grzybami leśnymi



PRZEPIS MAGDY GESSLER

Składniki: 
  • 2 szklanki specjalnego ryżu do risotto,
  • 200 g prawdziwków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego lub cielęcego,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 gałazki świeżego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 125g masła


Przygotowanie:
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dusić posiekaną cebulę. Dodać czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać pokrojone, oczyszczone prawdziwki.
  • Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmażyc aż będzie szklisty. Wówczas dolać wino. Dokładnie mieszać. Zmniejszyć ogień,  mieszać co chwilę. Teraz ryz musi wchłonąć wino - kiedy to nastąpi, dolać pół szklanki bulionu. Mieszać.
  • Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać kolejną porcję aż ryż będzie ugotowany al dente (lekko twardy w środku). Zdjąć z ognia.
  • Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan. Przemieszać.
  • Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut.
  • Posypać posiekaną natką przed podaniem. Można również oprószyć parmezanem dla dekoracji.
Oryginalne wykonanie z www.ofeminin.pl

MOJA OPINIA: polecam dać trochę mniej wina niż w przepisie, kieliszek by wystarczył. Do dania koniecznie trzeba dać prawdziwy parmezan. Próbowałam już je robić ze świeżymi grzybami jak i suszonymi - świeże wygrywają. Bardzo smaczne. Polecam

MOJA OCENA: 5 

Risotto z grzybami leśnymi, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz