PRZEPIS Z GOTOWANIE
Składniki:
- 370 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki wytrawnego sherry,
- 1 lekko roztrzepane jajko,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- olej roślinny do smażenia
- 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki,
- 1 mała zielona papryka,
- 4 posiekane dymki,
- 1 świeże chili, bez pestek, drobno posiekane,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 3 łyżki soku pomidorowego lub 1 łyżka pasty pomidorowej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych, sok zachowany olej roślinny do smażenia.
- Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki. Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
- Mięso obtoczyć w mące, jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić.
- Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody. Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.
![]() |
Oryginalne wykonanie z www.gotowanie.v9.pl |
MOJA OPINIA: danie jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Polecam wypróbować np. z kurczakiem. Można je również wzbogacić o orzechy nerkowca albo grzyby mun. Potrawa jest bardzo sycąca, dzięki dużej ilości mięsa. Idealnie pasuje podana do ryżu. Polecam!
MOJA OCENA: 5
Wieprzowina słodko-kwaśna, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com |
Jest przepyszna! Robiłąm kilka razy;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń