Wieprzowina słodko-kwaśna od GOTOWANIE




PRZEPIS Z GOTOWANIE

Składniki:
  • 370 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • 1 lekko roztrzepane jajko,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • olej roślinny do smażenia
Sos:
  • 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki,
  • 1 mała zielona papryka,
  • 4 posiekane dymki,
  • 1 świeże chili, bez pestek, drobno posiekane,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 3 łyżki soku pomidorowego lub 1 łyżka pasty pomidorowej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych, sok zachowany olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
  • Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki. Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
  • Mięso obtoczyć w mące, jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić.
  • Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody. Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.
Oryginalne wykonanie z www.gotowanie.v9.pl

MOJA OPINIA:  danie jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Polecam wypróbować np. z kurczakiem.  Można je również wzbogacić o orzechy nerkowca albo grzyby mun. Potrawa jest bardzo sycąca, dzięki dużej ilości mięsa. Idealnie pasuje podana do ryżu. Polecam!

MOJA OCENA: 5

Wieprzowina słodko-kwaśna, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com



Komentarze

Prześlij komentarz