Sos kurkowy



PRZEPIS Z KWESTIA SMAKU

Składniki, 4 porcje: 500 g kurek,
1/2 cebuli,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek masła,
2 łyżki oliwy extra vergine,
50 ml białego wina (opcjonalnie),
80 ml śmietanki kremowej 30%,
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:
  • Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
  • Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
  • Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
  • Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię z kurkami włożyć ugotowane i odcedzone kluski śląskie, kopytka, ziemniaki czy makaron. Wymieszać, podgrzać i podawać. W miarę upływu czasu sos gęstnieje, można go rozcieńczać wodą.

Oryginalne wykonanie z www.kwestiasmaku.com

MOJA OPINIA:  bardzo dobry sos. Dodatek białego wina do grzybów to świetny pomysł. Sos jest aromatyczny, kurki chrupiące. Przygotowanie bardzo proste i mało czasochłonne. Ten sos kurkowy jest doskonałym dodatkiem do makaronów, klusek śląskich albo mięs.

MOJA OCENA: 5


Sos z kurek, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze