Mus czekoladowy



PRZEPIS Z SŁODKIE FANTAZJE

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji). 
  • Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
  • Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  • Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

Oryginalne wykonanie z www.slodkiefantazje.pl


MOJA OPINIA: deser ładnie wygląda, ale gorzej smakuje. Jest ciężki - jaja, śmietana. Mocno czekoladowy z fajną konsystencją, ale smakowo nie przypadł mi do gustu. 

MOJA OCENA: 3.5

Mus czekoladowy, www.sprawdzamyprzepisy.pl




Komentarze