PRZEPIS Z SŁODKIE FANTAZJE
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 250 ml schłodzonej śmietanki 36%,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
Oryginalne wykonanie z www.slodkiefantazje.pl |
MOJA OPINIA: deser ładnie wygląda, ale gorzej smakuje. Jest ciężki - jaja, śmietana. Mocno czekoladowy z fajną konsystencją, ale smakowo nie przypadł mi do gustu.
MOJA OCENA: 3.5
Mus czekoladowy, www.sprawdzamyprzepisy.pl |
Komentarze
Prześlij komentarz